Forrás: canva
Beigli karácsonyra
A beigli szerintem minden magyar karácsonyia asztal sztárja. Számtalanszor sütöttem már hagyományos és különleges verzióban is, de a legjobban mindig az egyszerű, klasszikus változatot szerettem. A következő receptben megosztom veletek, hogyan készül nálunk a tökéletes beigli!
Hozzávalók
A tésztához:
- 500 g önserkentő liszt
- 250 g vaj
- 10 g szalakáli
- 1 tojás
- 1 ek cukor
- 2 dl tej
A töltelékhez:
- 400 g darált dió
- 350 g kristálycukor
- 2 dl tej
- 1 citrom reszelt héja
- rum ízlés szerint
Eljárás
Kezdjük a tésztával. A lisztet dolgozzuk össze a vajjal, szalakálival, levert tojással és cukorral, majd adjuk hozzá a tejet. Fontos, hogy a tészta jól gyúrható, de nem ragacsos legyen. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis lisztet. Ezután takarjuk le és haggyuk pihenni a hűtőben kb. 1 órán keresztül.
Közben készítsük el a diós tölteléket. Forraljuk fel a tejet a cukorral, majd adjuk hozzá a darált diót, a citrom reszelt héját és ízlés szerint egy kevés rumot. Ügyeljünk arra, hogy alacsony lángon folyamatosan kevergessük a tölteléket, hogy ne égjen oda.
Amikor a tészta már kellőképpen megpihent, nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra, majd kenjük meg a töltelékkel. Fontos, hogy ne a teljes tésztát kenjük meg, hagyjunk egy kis szabad területet a szélén, hogy könnyebb legyen feltekerni.
Tekintsük fel a tésztát és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. A tetejét kenjük le tojással, hogy szép aranybarna színe legyen sütés után, majd szurkáljuk meg villával néhány helyen.
A beiglit előmelegített sütőben, közepes hőfokon (180°C) süssük kb. 30-35 percig, vagy amíg a teteje szép aranybarna nem lesz. Ne nyissuk ki a sütő ajtaját sütés közben, mert a tészta összeesik!