HIRDETŐ

Forrás: canva

Beigli karácsonyra

A beigli szerintem minden magyar karácsonyia asztal sztárja. Számtalanszor sütöttem már hagyományos és különleges verzióban is, de a legjobban mindig az egyszerű, klasszikus változatot szerettem. A következő receptben megosztom veletek, hogyan készül nálunk a tökéletes beigli!

HIRDETŐ
Mikor állj neki a sütésnek? Tervezze meg a legjobb karácsonyi recepteket

A recept ebben a cikkben található

Mikor állj neki a sütésnek? Tervezze meg a legjobb karácsonyi recepteket

Hozzávalók

adagok száma
2

A tésztához:

  • 500 g önserkentő liszt Hozzáadott
  • 250 g vaj Hozzáadott
  • 10 g szalakáli Hozzáadott
  • 1 tojás Hozzáadott
  • 1 ek cukor Hozzáadott
  • 2 dl tej Hozzáadott

A töltelékhez:

  • 400 g darált dió Hozzáadott
  • 350 g kristálycukor Hozzáadott
  • 2 dl tej Hozzáadott
  • 1 citrom reszelt héja Hozzáadott
  • rum ízlés szerint Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

150 perc.
1. Lépés

Kezdjük a tésztával. A lisztet dolgozzuk össze a vajjal, szalakálival, levert tojással és cukorral, majd adjuk hozzá a tejet. Fontos, hogy a tészta jól gyúrható, de nem ragacsos legyen. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis lisztet. Ezután takarjuk le és haggyuk pihenni a hűtőben kb. 1 órán keresztül.

2. Lépés

Közben készítsük el a diós tölteléket. Forraljuk fel a tejet a cukorral, majd adjuk hozzá a darált diót, a citrom reszelt héját és ízlés szerint egy kevés rumot. Ügyeljünk arra, hogy alacsony lángon folyamatosan kevergessük a tölteléket, hogy ne égjen oda.

3. Lépés

Amikor a tészta már kellőképpen megpihent, nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra, majd kenjük meg a töltelékkel. Fontos, hogy ne a teljes tésztát kenjük meg, hagyjunk egy kis szabad területet a szélén, hogy könnyebb legyen feltekerni.

4. Lépés

Tekintsük fel a tésztát és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. A tetejét kenjük le tojással, hogy szép aranybarna színe legyen sütés után, majd szurkáljuk meg villával néhány helyen.

5. Lépés

A beiglit előmelegített sütőben, közepes hőfokon (180°C) süssük kb. 30-35 percig, vagy amíg a teteje szép aranybarna nem lesz. Ne nyissuk ki a sütő ajtaját sütés közben, mert a tészta összeesik!

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új