Forrás: Pixabay
Birkapörkölt bográcsban
Ez az ízletes bográcsos pörkölt a kerti partik elengedhetetlen része. Tökéletesen illik hozzá a házi kenyér.
Hozzávalók
- 2 kg bárányhús
- 11⁄2 kg The Onion
- 1 kg paradicsom
- 5 db Paprika
- 2 db chili paprika
- 2 db fokhagyma
- 3 EK őrölt kömény
- 2 EK őrölt paprika - édes
- 50 ml olaj
- 70 g paradicsompüré
- 9 db nagy burgonya
- 2 TK szárított majoránna
- víz
- napraforgóolaj vagy kenőcs
Eljárás
A pörkölt húsát előző nap készítjük elő. Kockára vágjuk, hozzáadunk 1 fej préselt fokhagymát, őrölt édes paprikát, őrölt köményt és meglocsoljuk olajjal. Mindent jól összekeverünk és lezárt dobozban tesszük a hűtőbe.
Másnap, a főzés előtt apróra vágjuk a hagymát. Az a szabály érvényes, hogy annyi hagymát adunk, ahány húsunk van. Szintén felvágjuk a paprikát és a paradicsomot. Készítsünk elő jalapenót, hámítsuk meg a fokhagymát.
Aranybarnára pirítjuk a hagymát a zsíron, hozzáadjuk a felvágott paprikát, hogy kissé megpárolódjon. Végül hozzáadjuk a paradicsompürét. A zöldségalap elkészült.
Most hozzáadjuk a húst. Megsütjük, majd sózzuk. Állandóan keverve hozzáadjuk a felvágott paradicsomot és a paprikát. Összekeverjük és pároljuk. Ahogy a víz elpárolog, újat öntünk hozzá, hogy a gulyás párolódjon.
A párolás körülbelül 3/4-énél adjuk hozzá a gulyáshez a teljesen megpucolt burgonyákat. Ezek a sűrítésért felelősek. A párolás vége előtt törjük össze őket fakanállal a fazékban, és adjunk hozzá a gulyáshoz néhány kockára vágott burgonyát. Most adjunk hozzá annyi vizet, amennyi gulyásleves szeretnénk.
Ízlés szerint sózzuk. A főzés befejezése után keverjünk hozzá 5 préselt fokhagymagerezdet és 2 kávéskanál majorannát. Kenyérrel tálaljuk.