Bodzaszörp télire
A házi szirupok nagyon népszerűek. Biztosan egészségesebbek és ízletesebbek, mint bolti társaik. A hagyományos bodza szirup receptje nagyon egyszerű, és otthoni körülmények között is könnyen elkészíthető.
Hozzávalók
- 40 db Bodzavirágok
- 3 db citrom
- 1.3 kg cukor
- 21⁄2 l víz
- 1 tk citromsav
Eljárás
Egy citromot kifacsarunk, kettőt meghámozzunk és karikákra vágunk. Vizet forralunk és hagyjuk kihűlni.
Míg a víz hűl, alaposan megtisztítjuk a bazsalikom virágait.
Egy nagyobb edénybe vizet teszünk, hozzáadjuk a virágokat, a citromlevet és a karikára vágott citromokat. Lefedjük és 24 órára a hűtőbe tesszük.
A folyadékot (legjobb, ha gézen keresztül) feltesszük egy fazékba és közepes lángon hevítjük. Hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat, forraljuk fel és állandó keverés mellett hagyjuk a cukrot feloldódni, hogy szirupos konzisztenciát kapjunk.
A meleg szirupot üvegekbe öntjük, lezárjuk és sötét helyen tároljuk.