Bográcsmeggyes
A bográcsmeggyes egyagyományos magyar édesség, amely friss, érett meggyből, cukorból, lisztből és vajból készítenek. Az elkészítéshez bográcsot használnak, amelyen lassan főzik a gyümölcsöket, így lesznek omlósak észletesek. A bográcsmeggyes a nyári hónapokban a legjobb, amikor a megek éppen érnek
Hozzávalók
- 1 kg meggy
- 150 g cukor
- 200 g liszt
- 100 g vaj
- 1 csipet só
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
Eljárás
Mossuk meg és magozzuk ki a meggyet, majd tegyük egy nagyobb méretű bográcsba.
Szórjuk rá a cukrot, majd tegyük a bográcsot közepes lángon tűzre.
Főzzük a meggyet, amíg megpuhul és kissé besűrűsödik, időnként kevergessük, hogy ne égjen rá az aljára.
Közben készítsük el a tésztát. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a vaníliás cukrot, a sót és az őrölt fahéjat.
Morzsoljuk bele a hideg vajat, majd dolgozzuk össze a tésztát kézzel, amíg homogén állagú lesz.
Gyúrjunk a tészából apró gombócokat.
Mikor a meggy már puha és besűrűsödött, tegyük az apró tésztagombócokat a bográcsba, majd fedjük le.
Főzzük további 10-15 percig, amíg a tészta is megpuhul és átsül.
Tálaljuk melegen, esetleg tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal kísérve.