Bográcsos marhapörkölt
A bográcsban készült marhapörkölt egy igazi magyar ételklasszikus, ami kiválóan illik a hideg téli napokra. A hosszú főzési időnek köszönhetően a marhahús és a zöldségek beszívják az ízeket, így egy igazi ínyencség lesz belőle.
Hozzávalók
- 2 kg marhahús (lapocka, comb vagy tarja)
- 2 evőkanál zsír vagy olaj
- 3 Közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál pirospaprika
- 2 csipet őrölt kömény
- 2 babérlevél
- 3 Közepes paradicsom
- 2 Közepes sárgarépa
- 1 Közepes zellergumó
- 3 ks közepes burga
- 1 Csomag petrezselyemzöld
- só, bors ízlés szerint
- 3 l víz
Eljárás
A marhahúst mossuk meg, vágjuk kisebb kockákra, sózzuk, borsozzuk.
A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsuk fel, majd serpenyőben hevítsük fel az olajat vagy zsírt, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymákat.
Amikor a hagyma üvegesedni kezd belekeverjük a pirospaprikát, majd a marhahússal együtt dinszteljük kb. 10 percig.
Ezt követően hozzáadjuk az őrölt köményt, a babérlevelet és felöntjük kb. 2-3 liter vízzel, majd főzzük lassú tűzön 1,5-2 órán át.
Közben megtisztítjuk a zöldséket és felkockázzuk a sárgarépát, zellert, paradicsomot és burgonyát.
Kb. 1,5 óra elteltével adjuk hozzá a felkockázott zöldségeket a húsos alaphoz.
A végén ízlés szerint adhatunk hozzá apróra vágott petrezselymet vagy más friss zöldfűszereket.