Bolognai szósz telire
Az igazi bolognai szósz Itália legismertebb és legkedveltebb szósza. Gazdag íze és könnyű elkészítése teszi szinte elengedhetetlen alkotóelemévé olaszos tésztaétkeinknek.
Hozzávalók
- 1 Közepes vöröshagyma, apróra vágva
- 2 Szál sárgarépa, meghámozva és apróra vágva
- 2 Szál zellerszár, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, aprítva
- 500 g darált hús keverék (marha és sertés)
- 200 ml vörösbor
- 1 doboz konzerv paradicsom
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1 evőkanál növényi olaj
- olívaolaj
- só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál bazsalikom
- 500 g tészta (pl. spagetti)
Eljárás
Kevés növényi olajon dinszteljük meg a vöröshagymát, sárgarépát, zellert és a fokhagymát egy nagy serpenyőben.
Adjuk hozzá a darált húst és főzzük addig, míg minden oldalán megpirul. Keverjünk közben, hogy a hús szemcséi szétszóródjanak.
Öntsük hozzá a bort, és főzzük tovább, amíg be nem sűrűsödik.
Adjuk hozzá a paradicsompürét és a konzerv paradicsomot, majd ízesítsük sóval, borssal és a fűszerekkel. Főzzük lassú tűzön minimum 2 órán keresztül.
A szósz készülte közben főzzük ki a tésztát a csomagján található utasítások szerint.
Ha a szósz és a tészta is kész, akkor szolgáljuk fel a tésztát a szósszal.