Forrás: FB: Új akik szeretnek sütni, főzni
Bőrkés bableves
Izgalmas és tápláló étek a magyar konyhából. A recept a hagyományos bablevesek alapján készült, de a bőrkést (azaz a bőrös kolbászokat) hozzáadva különleges ízt kap. A bableves télies, utánozhatatlan ízével és tartalmas jellegével a hideg napokon melegséget önt lelkünkbe.
Hozzávalók
- 300 g száraz bab
- 1 ks vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1⁄2 kg kápia paprika
- 200 g paradicsom
- 2 ks bőrkés
- 1 kiskanál pirospaprika
- 1 teáskanál só
- 1 kiskanál bors
Eljárás
Előkészítjük a babot. Egy éjszakára beáztatjuk, majd másnap leöblítjük és félretesszük.
Felaprítjuk a hagymát és a fokhagymát. A paprikát és a paradicsomot kockákra vágjuk.
Egy nagy lábosban megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a bőrkést.
Hozzáadjuk a pirospaprikát, majd gyorsan hozzáadjuk a babot, a paprikát és a paradicsomot. Alaposan összekeverjük.
Hozzáöntünk annyi vizet, hogy ellepje az alapanyagokat, majd hozzáadjuk a sót és a borsot.
Lefedjük és körülbelül 1-1,5 órán át lassú tűzön főzzük, amíg a bab megpuhul. Ha szükséges, többször hozzáadjuk a vizet.
Tálaláskor friss kenyérrel és vajjal kínáljuk.