Forrás: ildipapp from Canva
Borsóleves szárított borsóból
A szárított sárgaborsóból készült finom, krémes borsóleves receptje.
Hozzávalók
- 500 g Szárított borsó
- 1 darab The Onion
- 3 gerezd Fokhagyma
- 2 darab Sárgarépa
- 1 darab Petrezselyem
- 100 g Füstölt szalonna
- 11⁄2 l Vizek
- só
- Fekete bors
Eljárás
Tegyük a borsót egy nagy lábasba, fedjük le vízzel, és hagyjuk áztatni egy éjszakán át. Az áztatott borsó gyorsabban megfő, és könnyebben emészthető.
Másnap öntse le a vizet, és öblítse le a borsót. Tegyük vissza a fazékba, fedjük le 1,5 l vízzel, és kezdjük el főzni.
Közben egy serpenyőben megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd később hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és a szalonnát. Hagyja rövid ideig pirulni.
Adjuk ezt a keveréket a borsóval együtt a fazékba. Adjuk hozzá az apróra vágott sárgarépát és a petrezselymet.
Főzzük közepes lángon körülbelül 1 órán át, amíg a borsó teljesen megpuhul. Szükség szerint adjunk hozzá vizet.
Ha sima levest szeretnénk, akkor ezen a ponton egy merülőmixerrel turmixolhatjuk.
Sóval és borssal fűszerezzük, és hagyjuk egy kicsit párolódni, hogy az ízek összeérjenek.