Forrás: canva
Caponata
A Caponata egy sicíliai, csakis vegetáriánus étel, melynek alapja a padlizsán. Gazdag ízvilágot biztosít az aroma, ami a friss zöldségekből és fűszerekből származik. Ez az olasz konyha üde színfoltja, melyet szószként, salátaként, vagy akár önálló ételként is fogyaszthatunk, előételnek, vagy főételként is kiváló választás.
Hozzávalók
- 2 nagy padlizsán
- 1 piros húsos paprika
- 1 zeller
- 2 Közepes paradicsom
- 1 Közepes hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál kapribogyó
- 2 evőkanál balzsamecet
- 1 evőkanál cukor
- olívaolaj, só bors
Eljárás
A padlizsánt kockázzuk fel, szórjuk meg sóval, majd hagyjuk állni 30 percig.
Az olajat melegítsük fel egy serpenyőben. Adjuk hozzá a finomra vágott hagymát és fokhagymát, majd pároljuk puhára.
A paprikát és zellert vágjuk fel, majd adjuk hozzá a hagymához és fokhagymához. Folyamatosan kevergessük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ezután adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot.
A padlizsánt öblítsük le, majd szárítsuk meg alaposan papírtörlővel, és adjuk hozzá a zöldségkeverékhez. Főzzük közepes lángon 15 percig.
A kapribogyót, a balzsamecetet és a cukrot adjuk hozzá a serpenyőben lévő zöldségekhez. Keverjük át alaposan, majd főzzük további 5 percig.
Sóval és borssal ízesítsük a caponatát. Tálaljuk melegen vagy hidegen.