HIRDETŐ

Forrás: Shaiith from Canva

Cékla télire

Ez a vegyszermentes, kézműves készítésű étel tartósításával megőrzi a cékla értékes tápanyagait és jellegzetes, édeskés ízét. Tartsa otthon a kamrájában, és szolgálja fel szendvicsekhez, salátákhoz, vagy akár pizzákhoz és tésztákhoz is.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
10
  • 5 kg cékla Hozzáadott
  • 1 l ecet (hat %-os) Hozzáadott
  • 2 l víz Hozzáadott
  • 500 g cukor Hozzáadott
  • 1 evőkanál Hozzáadott
  • szegfűszeg Hozzáadott
  • 3 ks babérlevél Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

120 perc.
1. Lépés

Mossuk meg a céklákat alaposan, csumázzuk ki, és vágjuk nagyobb darabokra – de lehet egészben is tartósítani.

2. Lépés

A tartósító lé elkészítése: öntsük a vizet, az ecetet, a cukrot és a sót egy nagy lábasba. Adjuk hozzá a szegfűszeget és a babérlevelet is. Forraljuk fel, majd hagyjuk hűlni.

3. Lépés

A cékladarabokat öntsük bele a lébe, és főzzük őket közepes lángon, míg meg nem puhulnak (kb. 30-40 perc).

4. Lépés

Sterilizáljunk üvegeket (és a hozzá tartozó fedőket is) egy nagyobb fazékban forró vízben.

5. Lépés

A megfőtt céklát szűrjük le, és óvatosan töltsük az előkészített üvegekbe.

6. Lépés

Öntsük rá a tartósító levet, majd zárjuk le az üvegeket.

7. Lépés

Tedd az üvegeket meleg helyre, és hagyd hűlni. Szobahőmérsékleten, hűvös helyen tárolva (pincében, kamrában) évekig eláll.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új