Forrás: Shaiith from Canva
Cékla télire
Ez a vegyszermentes, kézműves készítésű étel tartósításával megőrzi a cékla értékes tápanyagait és jellegzetes, édeskés ízét. Tartsa otthon a kamrájában, és szolgálja fel szendvicsekhez, salátákhoz, vagy akár pizzákhoz és tésztákhoz is.
Hozzávalók
- 5 kg cékla
- 1 l ecet (hat %-os)
- 2 l víz
- 500 g cukor
- 1 evőkanál só
- szegfűszeg
- 3 ks babérlevél
Eljárás
Mossuk meg a céklákat alaposan, csumázzuk ki, és vágjuk nagyobb darabokra – de lehet egészben is tartósítani.
A tartósító lé elkészítése: öntsük a vizet, az ecetet, a cukrot és a sót egy nagy lábasba. Adjuk hozzá a szegfűszeget és a babérlevelet is. Forraljuk fel, majd hagyjuk hűlni.
A cékladarabokat öntsük bele a lébe, és főzzük őket közepes lángon, míg meg nem puhulnak (kb. 30-40 perc).
Sterilizáljunk üvegeket (és a hozzá tartozó fedőket is) egy nagyobb fazékban forró vízben.
A megfőtt céklát szűrjük le, és óvatosan töltsük az előkészített üvegekbe.
Öntsük rá a tartósító levet, majd zárjuk le az üvegeket.
Tedd az üvegeket meleg helyre, és hagyd hűlni. Szobahőmérsékleten, hűvös helyen tárolva (pincében, kamrában) évekig eláll.