Cinnabon
Egy mennyei, amerikai eredetű desszert, ami azonnal megmelengeti a szívedet. Kívül roppanós, apró cukros-cinnamós királyfű darabkákkal, belül pedig omlós, puha, cinnamós-joghurtos töltelékkel és a tetején krémsajtos-fahéjas glazúrral vonzza a desszert imádókat.
Hozzávalók
A tészta:
- 21⁄2 dl langyos tej
- 1 tasak száraz élesztő
- 60 g olvasztott vaj
- 50 g granulált cukor
- 1 tojás
- 1⁄2 teáskanál só
- 500 g búzaliszt
A töltelék:
- 100 g vaj
- 80 g barna cukor
- 2 evőkanál őrölt fahéj
A glazúr:
- 200 g krémsajt
- 50 g vaj
- 100 g porcukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
Eljárás
A tésztához keverjük össze a langyos tejet az élesztővel és hagyjuk 5 percig állni. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, a cukrot, a tojást, a sót és fokozatosan adjuk hozzá a lisztet. Addig gyúrjuk, amíg sima, rugalmas tészta nem lesz belőle. Fedjük le a tésztát és hagyjuk meleg helyen körülbelül 1,5-2 óráig kelni.
A töltelékhez olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a barna cukrot és a fahéjat.
Nyújtsuk ki a tésztát egy nagy téglalap alakúra, kenjük le a töltelékkel és tekerjük fel szorosan. Vágjunk 12 egyforma darabot belőle és helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Hagyjuk őket további 30-45 percig kelni.
Előmelegített sütőben 180 °C-on süssük körülbelül 20-25 percig, vagy amíg aranybarna színű nem lesz.
A glazúrhoz keverjük össze a krémsajtot a vajjal, adjuk hozzá a porcukrot és a vanília kivonatot.
Amikor kivettük a sütőből a cinnabont, kenjük le a még meleg süteményt a glazúrral.