Forrás: Pixabay : Silviarita
Citromos keksz karácsonyra
Ez a citromos keksz receptje, amelyet magam is kipróbáltam és kipróbáltam, és mindig szívesen készítem. Ha szereted a citrom kifinomultságát, akkor biztosan szeretni fogod ezeket a kekszeket a kissé friss, testes citromos ízükkel. Családom és barátaim körében mindig nagy sikert aratnak, különösen karácsonykor, de más alkalmakkor is.
Hozzávalók
- 200 g liszt
- 100 g cukor
- 1 tojás
- 125 g Vaj (szobahőmérsékleten)
- Fél citrom leve és héja
- 1 Pinch só
- Máz: porcukor keverve egy kis citromlével
Eljárás
A karácsonyi citromos keksz sütéséhez először keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót egy tálban. Adjuk hozzá a vajat, a tojást, a citromhéjat és -levet. Gyúrja össze az összes hozzávalót a kezével, hogy sima tésztát kapjon. Gyúrás közben mindig hagyom, hogy a vaj egy kicsit megolvadjon az ujjaim között, így könnyebben formázható a tészta.
Formázza a kész tésztát golyóvá, csomagolja fóliába, és tegye a hűtőbe legalább 2 órára, de lehetőleg egy éjszakára.
Ezután lisztezett munkafelületen kb. 5 mm vastagságúra sodorjuk ki a tésztát. Javaslom, hogy a tésztát újra és újra forgassuk meg, hogy ne ragadjon össze.
A kinyújtott tésztából vágjon ki kekszeket a kívánt vágóeszközzel. Én személy szerint a kerek vagy csillag alakú kekszeket szeretem a legjobban.
Helyezze a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire, és 180 °C-os előmelegített sütőben, légkeveréses sütőben kb. 10-15 perc alatt süsse aranybarnára.
Ha a citromos kekszek kihűltek, bevonjuk őket a citromos mázzal: egyszerűen keverjük össze a porcukrot egy kevés citromlével, hogy viszkózus keveréket kapjunk, és kenjük el a kekszeken. Ezután hagyjuk jól megszáradni.