Citromos túrótorta
A citromos túrótorta az egyik legegyszerűbb sütemény a magyar konyhában. Túrókrémes sütemény, melynek fő ízjegye a citrom, és a tetején általában mazsola és dió található.
Hozzávalók
- 50 dkg túró
- 20 dkg magasfehérjetartalmú liszt
- 20 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 4 tojás
- 2 citrom reszelt héja
- 1 citrom kifacsart leve
- 1 Csomag szódabikarbóna
- 1 csipet só
- mazsola és di a tetejére
Eljárás
A lisztet és a sütőport összekeverjük egy tálban.
A vajat és a cukrot habosra keverjük egy másik tálban, maj hozzáadjuk apróra reszelt héját és a kifacsart citromlevet.
Ezután hozzáadjuk a túrót és jól összekeverjük.
A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval.
A sárgáját hozzáadjuk a túrós masszához és jól összekeverjük, majd belekeverjük a liszt-sütőpor keveréket is.
Végül óvatosan hzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is, és alaposan összekeverjük az egészet.
Egy közes méretaformát kivajazunk és kilisztezünk, majd beleöntjük a túrós massz.
A tetejére szórjuk a mazsolát és a diót, majd előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 45-50 perc alatt készre sütjük.
Miután kihűlt, szeleteljük fel és táljuk.