Forrás: Pixabay: Bru-nO
Csicsóka püré
Nekem személyesen a csicsóka püré egyik kedvenc fogásommá vált, mivel nem csupán ízletes, hanem nagyon egészséges is. Ráadásul a főzés során keletkező illat az egész lakásban elterjed, ami kellemes környezetet teremt.
Hozzávalók
- 500 g csicsóka
- 50 g vaj
- 150 ml főzőtejszín
- só
- frissen őrölt fehér bors
Eljárás
A csicsókát alaposan tisztítsuk meg, mivel a héja gyakran tartalmaz földet és egyéb szennyeződéseket. Én személyesen kedvelem ezt a folyamatot, mert a frissen megmosott csicsóka kellemes, a föld illatát idéző aromájú. Vágjuk a csicsókát kisebb darabokra, hogy egyenletesen puhuljon a főzés során.
A csicsókát tegyük fel főni enyhén sózott vízben. Kb 20-25 percig főzzük, de természetesen a csicsóka mérete is befolyásolja, hogy mennyi idő alatt puhul meg. Javaslom, hogy időnként ellenőrizzük a puhaságát egy villával, hogy ne legyen is túlpuha, sem pedig nyers.
Ha a csicsóka elkészült, szűrjük le és tegyük bele a vajat, így édes és krémes íz világ jön létre. Keverjük hozzá a tejszínt, majd pürésítsük le a masszát. Adjuk hozzá a szükséges mennyiségű sót és frissen őrölt borsot.