Forrás: Pixabay
Csirkepörkölt bográcsban, az igazi hungarikum
A csirkepörkölt igazi hungarikum, mely minden magyar asztalon gyakori vendég. Nincs is finomabb egy gulyásleves után, köretnek pedig tarhonyát, nokedlit vagy petrezselymes krumplit ajánlunk hozzá. A bográcsban készült változat különleges ízt kölcsönöz az ételnek, feltétlenül ajánlott kipróbálni.
Hozzávalók
- 2 kg csirkehús (csirkecomb és/vagy mell)
- 4 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek pirospaprika
- 2 ks zöldpaprika
- 2 ks paradicsom
- 100 ml étolaj
- só, bors igény szerint
- 11⁄2 l víz
- 2 ks babérlevél
Eljárás
A csirkehúst mossuk meg, majd darabokra vágjuk.
A hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, a paradicsomot és paprikát pedig nagyobb darabokra.
A bográcsba öntjük az olajat, majd beletesszük a hagymát és fokhagymát, amit addig dinsztelünk, míg üveges nem lesz.
Hozzáadunk a pirospaprikát és gyorsan elkeverjük, hogy ne égjen oda.
Beletesszük a csirkehúst, addig pirítjuk, amíg minden oldaláról fehérré nem válik.
Hozzáadjuk a paradicsomot és paprikát, majd felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk és elkeverjük.
Beletesszük a babérleveleket, majd takaréklángon, lefedve kb. 1,5 - 2 órát főzzük.
Ha szükséges, a főzés közben plusz vizet öntünk hozzá.
Tálalás előtt ellenőrizzük, hogy kellően puha-e a hús, és igény szerint ízesítjük.