Forrás: Pixabay: Cairomoon
Csokimousse torta
Csokimousse tortát készíteni igazi gyönyörűség - a párom születésnapjára készítettem először ezt a csodás süteményt, és azóta számtalanszor elkészült már a konyhámban. A csokoládé illata, a mousse finom textúrája és a ropogós tészta kombinációja valódi élmény.
Hozzávalók
- 200 g étcsokoládé
- 3 tojás
- 3 evőkanál cukor
- 300 ml Tejszín
Eljárás
Első lépésként az étcsokoládét vízgőz felett a legfinomabbra felolvasztom. Itt lényeges, hogy ne közvetlenül a lángra tegyük a tálba tört csokoládét, mert megéghet és keserűvé válhat. Inkább használjunk vizet forraló edényt és arra helyezzük rá a csokoládés tálat, így lassan és egyenletesen olvad meg a csoki.
A tojásokat szétválasztom. A sárgájához hozzáadom a cukrot, majd fehéredésig habosra keverem. Ez a lépés kulcsfontosságú - ha nem keverjük kellően habosra a tojássárgáját, a mousse nem lesz kellően könnyű és levegős.
A tojásfehérjét kemény habbá verem, majd óvatosan hozzákeverem a cukros tojássárgájához - itt fontos, hogy a tojásfehérje ne omoljon össze.
A tejszínt is felverem, hozzáadom az olvasztott csokoládéhoz, majd ezt is óvatosan összekeverem a tojásos keverékkel. A tejszín felverésekor figyeljünk rá, hogy ne legyen túl kemény, de az sem jó, ha túl lágy - ez befolyásolja a mousse állagát.
A keveréket tortaformába öntöm, majd hűtőbe teszem legalább 4 órára, de egy éjszakára is maradhat. Jó, ha itt türelmesek vagyunk, és nem próbáljuk előbb kivenni - csakis akkor lesz igazán tökéletes a csokimousse torta, ha kellően megdermedt.