Forrás: canva
Csokis linzer
Az évek során több alkalommal is elkészítettem már a csokis linzert, és minden alkalommal nagy sikert arattam vele. Bár az elkészítése kissé időigényes, de a végeredmény kárpótol a fáradozásért.
Hozzávalók
- 250 g önserkentő liszt
- 200 g vaj
- 100 g porcukor
- 1 Csomag vaníliás cukor
- 1 ks tojássárgája
- csipet só
- 1 evőkanál kakaópor
- 150 g sárgabarack lekvár
Eljárás
Keverjük össze a lisztet a vajjal, csináljunk belőle morzsalékos keveréket. Adjuk hozzá a tojássárgáját, a porcukrot, vaníliás cukrot, sót és kakaóport, majd gyúrjuk össze. Célszerű hideg vajat használni, hogy könnyebben összeálljon a tészta. Az elkészült tésztát tegyük hűtőbe pihenni minimum fél órára.
A hűtőből kivett tésztát nyújtsuk ki kb. 3-4 mm vastagra, majd szaggassunk ki belőle kis méretű linzereket. A sütemények felét szaggassuk ki a közepéből is. 180 fokos előmelegített sütőben süssük őket 10-12 percig, míg az aljuk aranybarna nem lesz. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert hamar megég!
A kihűlt tésztákat tömjük meg a lekvárral vagy mogyorókrémmel, majd helyezzük rá a kivágott tetejét. Minél több lekvárt teszünk közé, annál zamatosabb lesz a végeredmény.
Próbáljuk meg a linzereket előző nap elkészíteni és a tálalás előtt egy éjszakán át hűtőben tartani, hogy kellőképpen összeérjenek az ízek. Ha van rá időnk, készítsünk házi lekvárt a töltéshez, így még különlegesebb lesz a süteményünk.