Forrás: WS Studio from Getty Images
Csokoládés éclair fánkok
A csokoládés éclair fánkok a francia cukrászat egyik ikonikus desszertjének fánkos változata. A puha, könnyű tésztából készült fánkokat csokoládéval töltik meg, majd csokoládé mázzal vonják be. Édes, krémes, és egyszerűen ellenállhatatlan.
Hozzávalók
Tészta
- 250 ml víz
- 115 g vaj
- 1 csipet só
- 140 g liszt
- 4 ks tojás
Töltelék és Máz
- 500 ml Tejszín
- 200 g csokoládé
- 2 ek porcukor
Eljárás
Először készítsük el a tésztát. Egy közepes fazékban, közepes lángon a vizet, a vajat és a sót. Amikor a vaj teljesen elolvadt, vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a lisztet. Tegyük vissza a tűzre, és keverjük gyorsan, amíg a tészta sima és homogén lesz, és elválik a fazék oldalától.
Vegyük le a tűzről, és hagyjuk a tésztát kissé kihűlni. Ezután egyenként adjuk hozzá a tojásokat, alaposan keverve minden tojás hozzáadása után, amíg a tészta sima és fényes lesz.
Tegyük a tésztát egy habzsákba, aminél kb. 1,5 cm átmérőjű nyílás van. Formáljunk hosszúkás fánkokat a tésztából egy sütőpapírral bélelt tepsire. Süsd a fánkokat 200 fokon kb. 20 percig, amíg aranysárgák nem lesznek.
Közben készítsük el a tölteléket. Egy kis lábasban melegítsük fel a tejszínt, majd vegyük le a tűzről és keverjünk bele reszelt csokoládét. Hagyjuk állni pár percig, hogy a csokoládé elolvadjon, majd keverjük el, amíg egységes és sima lesz.
Ha a fánkok kihűltek, töltsük meg őket a csokoládékrémmel, majd öntsük le a maradék mázzal. Végül, ha szeretnénk, megszórhatjuk őket egy kis porcukorral.