Csülkös babgulyás
A csülkös babgulyás igazi magyaros, ízletes, gazdag leves, amely hagyományosan füstölt csülköt, hüvelytes zöldségeket és magyar paprikát tartalmaz. A hús és a bab kombinációja nem csak ízletes, de tápanyagokban is gazdag. Egy hideg téli napon nincsen jobb, mint egy meleg tányér csülkös babgulyás.
Hozzávalók
- 600 g sertés csülök (füstölt, ízlés szerint hozzáízesítve)
- 2 nagy vöröshagyma (finomra vágva)
- 2 zellerszár (finomra vágva)
- 2 Szál sárgarépa (finomra vágva)
- 2 Szál petrezselyem (finomra vágva)
- 2 gerezd fokhagyma (aprítva)
- 1 csipet őrölt pirospaprika
- 1 csipet őrölt feketebors
- só ízlés szerint
- 1 l víz
- 2 evőkanál növényi olaj
Eljárás
Az olajat öntse egy nagy fazékba, melegítse fel közepes lángon. Adj hozzá aprított hagymát és fokhagymát, párold addig, amíg üvegesek lesznek. Add hozzá a pirospaprikát, és azonnal öntsd fel a vízzel, hogy megelőzd az égést.
Ezután add hozzá a csülköt, a finomra vágott zöldségeket, a beáztatott babot, sót és borsot. Fedd le a fazekat és főzd kb. 2-3 órán keresztül, amíg a bab teljesen megpuhul.
Ha szükséges, adj hozzá még vizet, és ízlés szerint sózd, borsozd. Főzd további 10-15 percig. Tálald forrón, friss kenyérrel.