Forrás: Pixabay
Csülkös pacal fagyasztott pacalból
Ez a finomság a tradicionális magyar konyha egyik meghatározó ételének számít, ami csülökkel és pacallal készül. Nagyon tápláló és különleges élményt nyújt a hús szerelmeseinek. Tartalmas, hosszabb főzést igényel, de megéri a ráfordított időt.
Hozzávalók
- 60 dkg pacal
- 30 dkg csülök
- 1 Fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- 1 Szál répa
- 1 Szál petrezselyemgyökér
- 1 kk feketebors
- csipetnyi majoránna
- só ízlés szerint
- 1 dl fehérbor
- 3 evőkanál olaj
Eljárás
A pacalt először is meg kell tisztítani. Ezután hosszabb sávokra vágjuk, majd forró vízben kifőzzük. Ezt többször megismételjük, majd a végén a pacalt hideg vízzel leöblítjük.
A csülök is hasonló eljáráson esik át, mint a pacal. Tisztítás után azt is kifőzzük, majd hideg vízzel leöblítjük.
Férfélbe vágott hagymával, babérlevéllel, fokhagymával, sóval és borssal ízesített vízben a pacalt és a csülököt annyi idő alatt kell főzni, míg megpuhul. Ezt követően a zöldségeket is hozzáadjuk, és további fél órát főzzük.
Miután minden hozzávaló megpuhult, a zöldségeket és a húsokat kivesszük a levéből, és apró kockákra vágjuk.
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és a zöldségeket üvegesre pároljuk. Ezután hozzáadjuk a húst, a majoránnát, a bort és a levét, és addig főzzük, míg sűrű, leves állaga nem lesz.