Forrás: freepik
Cukros briós
A cukros briós egy nagyszerű választás a hétvégi ebédhez vagy a délutáni teához. Ez a hagyományos magyar édes sütemény ropogósra sütve és cukorral meghintve a legfinomabb. Próbáld ki ezt a receptet, és kényeztesd családod kedvenc magyar süteményeddel.
Hozzávalók
- 500 g finomliszt
- 50 g élesztő
- 200 g vaj
- 200 ml tej
- 100 g cukor
- 2 tojás
- 1 csipet só
- 1 teáskanál vanília esszencia
- Cukor a megszóráshoz
Eljárás
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot és a sót.
Melegítsd fel a tejet egészen addig, amíg langyos lesz, majd tedd bele az élesztőt és hagyd 10 percen át aktiválódni.
Eggyel a tojásokat, majd add hozzá a tejes-élesztős keveréket és a vanília esszenciát.
Keverd hozzá a vajat a lisztes keverékhez, majd öntsd hozzá a tojásos keveréket.
Gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas lesz.
Fedd le a tálat egy tiszta konyharuhával és hagyd a tésztát a konyhában 1-2 óráig, amíg a mérete megkétszereződik.
Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.
A tésztát oszd meg 8 egyenlő részre. Mindegyik brióst formázd kerek alakúra és szórd meg cukorral.
Tedd a briósokat a sütőbe és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna lesz.
Hagyd a briósokat kihűlni, majd tálald őket egy tálban.