Forrás: Youtube
Daragaluska leves gyorsan
Ezt a fajta grízgaluskát a hagyományos galuskához hasonlóan nokedliszaggatón át is a levesbe szaggathatjuk. Így készül akkor is, amikor több száz főre főzik.
Hozzávalók
- 1 ks vöröshagyma
- 3 ks sárgarépa
- 3 ks petrezselyemgyökér
- 3 ek olaj
- 10 dkg zöldborsó
- 1 kk kristálycukor
- 1 csokor Petrezselyem
- 1 ks tojás
- 4 ek búzadara
- só bors
Eljárás
Először a daragaluskának állunk neki, mert ezt főzés előtt pihentetni kell. Ehhez a tojást egy kis tálban villával felverjük.
A búzadarát hozzákeverjük, hogy galuskatészta sűrűségű masszát kapjunk. Megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. Letakarva fél-egy órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Következhet a leves. A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát finomra, a kétféle répát karikákra vagy félkarikákra vágjuk. Egy lábasban az olajon a hagymát megfonnyasztjuk, majd rádobjuk a kétféle répát, és ha frissen fejtett borsóval készítjük, akkor az is most kerül bele.
Megsózzuk, megborsozzuk, lefödve, kis lángon saját levében félpuhára pároljuk. Ezután bő 1,5 liter vízzel fölöntjük, nagy lángon fölforraljuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük.
A grízgaluskát a hűtőből kivesszük. Kiskanállal apró galuskákat szaggatunk belőle a gyöngyözve fövő levesbe. Amikor mind benne van, kis rést hagyva lefödjük, és kis lángon főzzük kb. 10 percig.