Forrás: zKruger via Getty Images
Dauphine burgonya recept
A Dauphine burgonya receptje az egyik személyes kedvencem, és a vasárnapi vacsorám elengedhetetlen kelléke. Ezt a receptet már sokszor elkészítettem a családomnak és a barátaimnak, és minden alkalommal nagy sikert aratott. A Dauphine burgonya nem csak hihetetlenül finom, de vizuálisan is lenyűgöző, és minden tányérnak extra eleganciát kölcsönöz.
Hozzávalók
- 500 g Burgonya
- 250 g víz
- 60 g vaj
- 150 g liszt
- 4 Tojás
- szerecsendió
- só és bors
Eljárás
A dauphine burgonya recept elkészítéséhez először főzzük meg a héjas burgonyát egy fazék forrásban lévő vízben, amíg megpuhul. Ez általában 20-30 percet vesz igénybe. Azt javaslom, hogy szúrjunk kést az egyik burgonyába - ha könnyen átmegy rajta, akkor készen van.
Öntsük le a vizet, és hagyjuk a burgonyát kihűlni. Ezután hámozzuk meg a burgonyát, és tegyük egy tálba.
A burgonyát pürésítsük finom péppé. Ügyeljünk arra, hogy ne maradjanak nagyobb darabok, mert ezek befolyásolhatják a végeredményt.
Egy másik edényben melegítsük fel a vizet és a vajat együtt, amíg a vaj el nem olvad. Ezután adjuk hozzá a lisztet, és keverjük habverővel, amíg a tészta golyót nem formál, és el nem válik a lábastól. Ezt nevezzük choux tésztának.
Vegye le az edényt a tűzhelyről, és hagyja rövid ideig hűlni. Ezután egyesével adjuk hozzá a tojásokat, minden alkalommal erőteljesen kevergetve, amíg a tojás teljesen bele nem keveredik a tésztába.
Tegye a burgonyapürét az edény aljára, és alaposan keverje össze a choux tésztával. Ízesítse a keveréket sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval.
Miközben az olajat egy serpenyőben felhevíti, két kanál segítségével formáljon kis gombócokat a burgonyás-pálinkás keverékből.
Ha az olaj felforrósodott, süsse a gombócokat aranybarnára. Konyhai papíron lecsepegtetjük őket, hogy a felesleges olajat eltávolítsuk. Tálalja a finom Dauphine burgonyát köretként egy húsos vagy mártásos főétel mellé.