Forrás: FB: Mit főzzek ma, receptek és ötletek
Diabetikus gesztenyepüré
Ez a recept nem csak diabéteszesek, de minden egészséges életmódot folytató személy számára is kiváló alternatíva, aki szeretne édességet enni anélkül, hogy bűntudata lenne. A főzés során mindig próbáld meg élvezni az illatokat és az ízeket, hisz ez az egész folyamat nagy része.
Hozzávalók
- 500 g főtt gesztenye
- 3 evőkanál xilit (vagy más cukorhelyettesítő)
- 200 ml gesztenyelevélből készült főzet (vagy víz)
- 2 csipet só
- 2 evőkanál cukormentes vanília aroma
- 100 ml tejszín (opcionális)
Eljárás
Törjük össze a főtt gesztenyét. Személy szerint mindig szorosan figyelek erre a lépésre, hogy a gesztenyepüré igazán sima és finom legyen. Az összetört gesztenyét tegyük egy lábasba, és adjuk hozzá a xilitet (vagy más cukorhelyettesítőt). Jó tanács, hogy mindig óvatosan adagoljuk a cukorhelyettesítőt, mert más az ízarányuk, mint a hagyományos cukornak.
A gesztenyelevélből készült főzetet vagy vizet adjuk hozzá a lábasba, majd főzzük kb. 10-15 percig, amíg krémes állagú nem lesz. Mindig figyeljünk arra, hogy ne legyen túl higítva a püré, inkább apránként adjuk hozzá a folyadékot.
Adjuk hozzá a sót és a cukormentes vanília aromát, majd főzzük még 5 percig. A főzés végeztével hagyjuk kihűlni a gesztenyepürét.
Ha szeretnénk, tejszínnel is tálalhatjuk. Egy kis tejszín mindig feldobja az édességet, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl sok, mert könnyen elvonja a figyelmet a gesztenye ízéről.