Diós tészta gyerekeknek és felnőtteknek
A diós tészta hagyományos magyar édesség, amelyet gyakran készítenek karácsonykor vagy nagy családi összejöveteleken.
Hozzávalók
- 500 g durum tészta
- 250 g darált dió
- 100 g cukor
- 50 g vaj
- porcukor a tetejére
- víz, só a főzéshez
Eljárás
Töltse meg egy nagy fazekat vízzel, tegye a tűzhelyre, és forralja fel. Amikor felforr a víz, adjon hozzá egy nagy csipetnyi sót. Itt tapasztalatom szerint egy kis olaj hozzáadása is hasznos, hogy a tészta ne ragadjon össze.
Amikor a víz ismét felforr, adjunk hozzá tésztát. A tészta főzési ideje általában a csomagoláson van feltüntetve. Durum tészta esetén általános szabály, hogy 8-10 perc alatt lesz al dente, de érdemes időnként megkóstolni, hogy a megfelelő állagú-e.
Közben egy másik serpenyőben olvasszuk meg a vajat. Adjuk hozzá a darált diót, majd pirítsuk meg. Vigyázzunk, mert a dió gyorsan megég, ezért gyakran kevergetni kell.
Amikor a dió aranybarna színűvé válik, adjuk hozzá a cukrot, és folyamatosan kevergesse, amíg a cukor elolvad.
Amikor a tészta kész, szűrjük le a vizet. Én általában tartalékban hagyok egy kis tésztalé, mert ha túl száraz a tészta, akkor ezzel könnyen szaftossá tehető.
Ezután öntsük a tésztát a diós keverékhez, és alaposan keverjük össze. Itt érdemes gyorsan dolgozni, hogy a tészta ne hűljön ki.
Tálalásnál szórjunk a tetejére porcukrot ízlés szerint. Ha szeretjük, még frissen reszelt citromhéjjal is megszórhatjuk.