Forrás: katjasv via Pixabay
Diós zsemle leveles tésztával mindössze 5 hozzávalóból
Imádom ezeket a diós kifliket leveles tésztával készíteni. Könnyű elkészíteni, és remekül illik a délutáni kávéhoz. Az a legjobb bennük, hogy nem túl édesek, de a diófélék kellemesen gazdagságot adnak nekik. A pelyhes tészta és a diós töltelék kombinációja egyszerűen verhetetlen.
Hozzávalók
- 1 Csomag Kész leveles tészta
- 200 g Apróra vágott diófélék (pl. mogyoró, dió)
- 100 g cukor
- 1 tojás
- 100 g Olvasztott vaj
- Porcukor Üdvözlégy cukor
Eljárás
A diós ékek leveles tésztában recepthez melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Készítsünk elő egy sütőlemezt sütőpapírral. Úgy vettem észre, hogy a diós kiflik akkor sülnek a legjobban, ha a sütő közepén sütjük őket.
Tekerjük ki a leveles tésztát, és egyenletesen kenjük meg az olvasztott vajjal. Ez a lépés azért fontos, hogy a diós kifli szép és nedves maradjon.
Az apróra vágott diót egyenletesen eloszlatjuk a tésztán, és megszórjuk a cukorral. Ügyeljünk arra, hogy a tésztát a szélekig befedjük, hogy minden csigára elegendő töltelék jusson.
Óvatosan tekerje fel a tésztát a hosszabbik oldalról. Úgy tapasztaltam, hogy könnyebb feltekerni a tésztát, ha finoman nyomjuk.
Vágjuk a tekercset kb. 2 cm vastag szeletekre, és helyezzük őket az előkészített tepsire.
A csigákat kenjük meg a felvert tojással, hogy szép fényt kapjanak.
Süssük a diós kifliket kb. 25-30 percig, amíg aranybarnára sülnek. Ellenőrizzük 20 perc után, hogy nem sötétednek-e meg túlságosan. Minden sütő más és más, ezért mindig jó szemmel tartani őket.
Hagyjuk a diós kalácsot egy kicsit kihűlni, és tálalás előtt szórjuk meg porcukorral. Úgy tapasztalom, hogy a porcukor és a jégcukor hozzáadása díszítésként szép, kész kinézetet ad a diós kifliknek, és egy extra réteg édességet is ad.