Forrás: Pixabay: juergen_s
Disznótoros hurka recept
Nagyon szeretem a hagyományos magyar ételeket, és a disznótoros hurka az egyik kedvencem. Nem mondom, hogy egyszerű a készítése, de az íze minden bizonnyal kárpótol mindenért. Néhány praktikus tippem és trükköm is van a tökéletes hurka elkészítéséhez
Hozzávalók
- 2 kg disznóbél
- 21⁄2 kg disznófej
- 1 kg húsos csont
- 2 Fej vöröshagyma
- só, fehérbors fokhagyma majoranna ízlés szerint
- 1 Csomag hagymás-májas töltőanyag
- 2 dl hideg víz
- 1 ks töltőtű
Eljárás
A disznófejet és a húsos csontot előkészíteni nem egyszerű feladat, de minden kétséget kizáróan az egyik leglényegesebb része a folyamatnak. A húsokat gondosan megmosom, majd nagyobb darabokra vágom. Fontos, hogy a húst és a csontot is eléggé megtisztítsuk a vér és egyéb maradványoktól.
A disznóbél előkészítése szintén kulcsfontosságú. Alaposan át kell mosni, hogy eltávolítsuk a benne lévő vért és egyéb szennyeződéseket. Ezt követően sóoldatban áztatom, hogy megpuhuljon.
Egy nagy fazékban felteszek főni a disznófejet és a húsos csontot, annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadom a felszeletelt vöröshagymát és a fűszereket. A víznek lassan kell forrnia, hogy elkerüljük a fehérjék túl gyors kicsapódását, amitől zavarossá válik a húsleves.
A húsnak legalább 2 órát kell főnie a fazékban. Ez idő alatt többször meg kell rázni, hogy a húsról leváljon a felesleges zsír. A hús akkor jó, ha már könnyen lejön a csontokról.
Mikor a hús elkészült, levéve a tűzről és hagyjuk az elkészült húslevest kihűlni.
A húst kivesszük, lecsepegtetjük. Hozzáadjuk a hagymás-májas töltőanyagot és jól összedolgozzuk. Az így kapott masszát töltőtűvel a előkészített disznóbélbe töltjük.
A megtöltött húshurkákat egy fazékban főzzük lassú tűzön, fedő alatt kb. 2,5 - 3 órán keresztül.
A húshurkát szerintem a legegyszerűbb úgy tálalni, ha hagyni egy kis időt hűlni mielőtt a tányérra tesszük. Akár vághatjuk is fel kisebb darabokra, de én szeretem az egész darabot tálalni.