Egyszerű cseresznyekompót
Nagyszerű kompót sterilizálás, hosszadalmas munka és sütő használata nélkül!!! Én így teszem el a kompótot minden évben és kiváló. Ezt a módszert 20 évvel ezelőtt tanultam meg magyar szomszédomtól :-)
Hozzávalók
- Cherry
- cukor
- víz
Eljárás
Tisztítsuk meg és mossuk meg a cseresznyét. Tegyük őket egy lábasba, adjuk hozzá a cukrot, és fedjük fel vízzel. Az én edényem 7 literes, és tele volt cseresznyével. Én 350g kristálycukrot tettem bele, de mindenkinek ízlése szerint lehet. Csak a fazék 3/4 részébe tegyünk vizet, ne egy teljes fazékba, mert a cseresznye így is kiereszti a saját levét. Lassan forraljuk fel. A cseresznyét gyakran kell kevergetni, de óvatosan, mindig alulról felfelé. Ha nagy fazékunk van, a cseresznye alulról gyorsabban kezd el főni, ezért gyakrabban kell kevergetni. Az összes cseresznyének teljesen át kell főnie és színt kell változtatnia. Ennél az eljárásnál valójában nem "főzzük" meg a cseresznyét, csak felforraljuk. A legfontosabb, hogy az összes cseresznye átforrósodjon, és a víz ( lé) lassan elkezd buborékosodni. Végül tegyük a cseresznyét az üvegekbe. Az üvegeket fordítsuk fejjel lefelé, és hagyjuk teljesen kihűlni. Nem kell sterilizálni, nekem még soha nem romlott meg semmi.
Már csak azt kell tennünk, hogy a kompótot a kamrába rakjuk, és várjuk, hogy eljöjjön a tél :-) Jó étvágyat kívánok!
Meggyet és cukrot ízlés szerint adj hozzá * a befőttes üvegek és a fedelek sértetlenek kell legyenek * a kontroll érdekében hagyd a kompótot a konyhaasztalon 3-4 napig megfigyelésre
További receptjeimet megtalálja a cesminazuenal.blogspot.com blogomon és a Youtube-on