Egyszerű házi vizes zsemle
Olcsó és egyszerű házi zsemle! A legjobb vizes zsemle, amit ismerek. Gyönyörűen puhák és nagyon finomak. Ráadásul nem tartalmaznak sem tojást, sem tejet.
Hozzávalók
Tészta
- 600 g finom liszt
- 400 ml víz
- 4 EK olaj
- 11⁄2 kk só
- 1 kk cukor
- 30 g friss élesztő
A zsemle megkenéséhez
- olaj
- víz
Eljárás
A jelzett hozzávalókból lágy tésztát készítünk, ami bár még eléggé ragad a kézhez, de már kezd elválni a táltól. A tésztát kevés liszttel cipóvá gyúrjuk, és 30 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát 8 nagyjából egyforma részre osztjuk. Minden tésztadarabot óvatosan kis cipóvá formázunk, és papírral bélelt tepsire helyezzük. Kevés olajjal megkenjük a tetejüket, hogy kelés közben ne száradjanak ki. Letakarva 1 órát pihentetjük/kelesztjük.
Egy óra múlva a megkelt cipókat jól meglocsoljuk vízzel, és 200 °C-ra előmelegített sütőben kb 20-25 percig sütjük. Sütés közben a sütő alján egy tálat kell helyezni forrásban lévő vízzel, ami ténylegesen gőzt hoz létre
A megsült zsemléket azonnal meglocsoljuk vízzel és hagyjuk teljesen kihűlni. Hűtés közben szépen megpuhulnak
Ezek a zsemlék csodálatosak és mégis nagyon egyszerűek. Ami még fontos, hogy másnap is fantasztikusak és puhák!!! Jó étvágyat.
További receptjeimet megtalálod a cesminazuenal.blogspot.com blogomon és a Youtube-on