Forrás: Pixabay: Mylene2401
Egyszerű karácsonyi keksz recept
Ez az egyszerű karácsonyi kekszrecept az én személyes ajánlásom az édes ünnepi szezonra. Az évek során már többször elkészítettem a saját konyhámban, és abszolút kedvencnek bizonyult - nekem és mindenkinek, akinek volt szerencséje kipróbálni. A hozzávalók könnyen beszerezhetőek, a kezelése pedig még a kezdő sütögetők számára is könnyen elsajátítható.
Hozzávalók
- 250 g liszt
- 100 g cukor
- 200 g hideg vaj
- 2 sárgája
- 1 Csomag vaníliás cukor
- 1 Tablespoon Tej (ha szükséges)
- 1 reszelt citrom
- Dzsem, dió, csokoládé vagy porcukor a díszítéshez
Eljárás
Az egyszerű karácsonyi keksz sütéséhez először tegyük a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromot egy tálba, és jól keverjük össze.
Adja hozzá a hideg vajat apró darabokban, és dolgozza bele a tojássárgáját. Kézzel dolgozzon mindent sima tésztává. Ha a tészta túl száraz, óvatosan adjunk hozzá 1-2 evőkanál tejet. De vigyázzunk, a túl sok folyadéktól a tészta ragadós lesz, és nehéz lesz vele dolgozni.
Nyomkodjuk laposra a tésztát, csomagoljuk fóliába, és legalább egy órán át hűtsük a hűtőben. Ez a pihentetési fázis rugalmassá teszi a tésztát, és könnyebb lesz kinyújtani.
A tésztát lisztezett munkafelületen kb. 3 mm vastagságúra sodorjuk ki, és kekszvágóval vágjuk ki a kívánt formákat. Itt kreatív lehet, és különböző formákat próbálhat ki.
Helyezze a kivágott karácsonyi kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire, és 180 fokos előmelegített sütőben, felső/alsó hőfokon kb. 10-15 percig süsse, amíg enyhén megbarnulnak.
Ha kihűlt, kenje meg a karácsonyi kekszeket lekvárral, mártogassa dióba vagy csokoládéba, vagy porcukorral porcukrozza meg tetszés szerint. A süteményeket a gyerekekkel is gyorsan és egyszerűen megsüthetjük és díszíthetjük.