Elzászi almatorta
Sokat próbálgatva ezt a receptet, mindig finom, omlós és zamatos lett a végeredmény. Remélem, hogy Nektek is fog ízleni! Mit gondolsz, ha a következő alkalommal vaníliafagyit is hozzá adunk?
Hozzávalók
- 1 Csomag réteslap
- 4 nagy alma
- 200 g cukor
- 2 bögre zsemlemorzsa
- 150 g vaj
- 1 Csomag vaníliás cukor
- fahéj ízlés szerint
- porcukor a tetejére
Eljárás
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Közben tegyük félre a réteslapot, hogy langyosra melegedjen, így könnyebb lesz vele dolgozni. Ezt tapasztaltam a sok rétes sütés közben.
Hámozzuk meg az almákat és reszeljük le őket. Itt ajánlom a durva reszelő használatát, mert így nem lesz túl vizes az almás töltelék.
Egy serpenyőben pirítsuk meg a zsemlemorzsát a felolvasztott vaj felével. Adjuk hozzá az almát, a cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat. Keverjük össze, és hagyjuk a tűzhelyen, míg az alma megpuhul.
Az ajánlásom az, hogy közepes lángon főzzük az almás keveréket, és időnként keverjük meg, hogy ne égjen le. Ha az alma túl vizes, hagyhatjuk a lángon tovább is, hogy a felesleges nedvesség elpárologjon.
A tortaformát kenjük ki a maradék vajjal, és tegyük bele a réteslapokat úgy, hogy a szélük túllógjon a formán. Rétegezzük bele az almás tölteléket, majd hajtsuk rá a réteslapok szélét.
Süssük 180 fokon kb. 30-40 percig. A teteje aranyszínűre fog sülni. Ha úgy tűnik, hogy a teteje túl gyorsan pirul, takarjuk le alufóliával.
Az elkészült tortát hagyjuk pár percig hűlni, majd szórjuk meg porcukorral.