Forrás: ddsign_stock from Getty Images
Eperdzsem egyszerűen
Recept egy egyszerű epres dzsem készítésére vegyszer nélkül.
Hozzávalók
- 1 kg Friss eper
- 600 g Cukor a lekvárhoz
- 1 db vaníliarúd
- 1 db Citromlé
- csipetnyi só
Eljárás
Az epret megmossuk, megszárítjuk és kiválasztjuk belőlük a szárakat.
Ezután vágjuk őket kisebb darabokra, és tegyük egy fazékba a tűzhelyre.
Hagyjuk a szamócákat közepes lángon főni, amíg szépen el nem olvadnak.
Ezután adjuk hozzá a lekvárhoz a cukrot és a vaníliát.
Az összes hozzávalót jól összekeverjük, és hagyjuk forrni.
Amikor a keverék elkezd főni, csökkentjük a hőmérsékletet és legalább 40 percig főzzük. Esetleg hosszabb ideig, amíg a keverék be nem sűrűsödik.
Ez idő elteltével adjunk hozzá citromlevet és egy csipet sót.
Főzzük még egy kis ideig a keveréket, amíg a dzsem olyan sűrű nem lesz, ahogyan nekünk tetszik.
A kész lekvárt befőttes üvegekbe töltjük, majd fejjel lefelé fordítjuk őket, hogy a fedőn álljanak.