Eperdzsem egyszerűen
Fantasztikus, gyümölcsös eperlekvár. A készítése rendkívül egyszerű. Most van eper szezon, és az eperlekvár az egyik legjobb és legízletesebb. Én minden évben otthon készítem el.
Hozzávalók
- 4 kg Eper
- 2 kg Cukor kristály
- 40 g pektin
- 1 TK citromsav
Eljárás
A megtisztított eperut cukorral megszórjuk és alaposan összekeverjük. Az epret így hagyjuk állni 1 órán át.
Ezután adjunk hozzá pektint és citromsavat. Alaposan keverjük össze és főzzük addig, amíg az eper meg nem puhul.
Amikor az eper már elég puha, összezúzzuk. Ezután hagyjuk a dzsemet kb. 15 percig főzni még, és ellenőrizzük a konzisztenciáját / sűrűségét úgy, hogy egy kis tányérra teszünk 1 evőkanál dzsemet és hagyjuk kihűlni.
A kész lekvárt üvegekbe töltjük, lezárjuk és az üveget felfordítjuk. Így hagyjuk 20 percig, hogy a fedők jól rászoruljanak. Az idő letelte után az üvegeket visszafordítjuk és teljesen hagyjuk kihűlni.
A lekvár valóban csodálatos ízű, aromásan eper ízű és gyönyörű színű. A gyerekeim imádják az eper lekvárt, és ez az egyik éves kedvencünk. Jó étvágyat kívánok!
Még néhány tipp: 1. A pektint annyit adjuk hozzá, amennyit a tasakon feltüntettek. Én két alkalommal 20 g pektint adtam 4 kg gyümölcshöz. Szerintem a dzsem konzisztenciája pontosan jó, sűrű, de ha valaki keményebb / sűrűbb dzsemet akar, adjon hozzá további 20 g pektint 4 kg gyümölcshöz/eperhez. 2. Citromsavat 1 csúcsos kávéskanál adtam. Több nem szükséges, mert az eper is savanyú. 3. Üvegpoharak tetejét nem szabad sérültnek lenni, különben nem rögzül megfelelően az üvegbe. A forró palack megfordítása sterilizálja azt. Fordítsa nagyon lassan a forró üveget!!!
További receptjeimet megtalálhatja a cesminazuenal.blogspot.com blogomon és a Youtube-on