Eredeti fügelekvár lassú tűzön
Ez az eredeti fügelekvár recept elkészítése nem bonyolult, viszont időigényes. A lényeg, hogy lassú tűzön, gondosan, szeretettel készítsük, mint ahogy azt anyáink, nagyanyáink tették.
Hozzávalók
- 1 kg friss, érett füge
- 700 g kristálycukor
- 1 citrom leve
Eljárás
Az érett fügéket alaposan mossuk meg, majd csumázzuk ki és vágjuk fel apró darabokra.
Egy nagy lábasba öntsük bele a felvágott fügét és adjuk hozzá a cukrot. Keverjük jól össze és hagyjuk állni egy-két órán keresztül, hogy a füge levét adja.
Lassú tűzön kezdjük el főzni a levet adott fügét, időnként megkeverve, hogy ne égjen oda.
Miután a füge még jobban levet engedett, adjuk hozzá a citrom levét és folytassuk a főzést további két órán keresztül, állandóan kevergetve.
Miután a lekvár már kellőképpen besűrűsödött, vegyük le a tűzről és hagyjuk langyosra hűlni.
Ezután töltsük steril lekváros üvegekbe, és zárjuk le őket alaposan.