Eredeti pincepörkölt recept
A pincepörkölt egy hagyományos magyar étel, amelynek elkészítése pincében történt régebben. Azonban ma már bármilyen helyen elkészíthető, az eredmény pedig ugyanolyan finom marad. Az étel igazi kuriózuma, hogy két különböző hús felhasználásával készül, a vaddisznó és a marha kombciója adja az ragut.
Hozzávalók
- 1 kg sertéshús (pörcös karaj vagy comb)
- 3 Közepes vöröshagyma
- 2 evőkanál zsír vagy olaj
- 2 evőkanál pirospaprika
- 1 evőkanál só
- 1⁄2 evőkanál őrölt feketebors
- 2 ks babérlevél
- 11⁄2 l víz
Eljárás
Kockázd fel a húst kb. 3x3 cm-es darabokra, majd oszd el 2-3 adagra.
Az egyik adaghoz vágd fel apróra a hagymát, majd hevítsd fel az olat vagy zsírt egy nagyobb lában vagy konyhai fazékban.
Dobd rá a hagymát, és pirítsd üvegesre.
Tedd bele a pörcös húsdarabokat, és add hozzá a pirospaprikát, pirítsd át a húst is kb. 5 percig a hagymával együtt.
Öntsd fel kb. 1,5 liter vízzel, majd add hozzá a babérlevelet, só, feketeborsot, és keverd el jól. Ha az ételnek túl sűrű a leve, akkor adj hozzá még egy kis vizet, de ne legyen túl híg.
Forrald fel az ételt, majd takard le, és 1,5-2 óán át főzd lassú tűzön. Közben néha keverd át, illetve addig főzd, amíg a hús szinte szétfő.