Forrás: Pixabay : inekehuizing
Eredeti recept Pfeffernüsse
Karácsonykor igazi édesszájúként nem kerülhetjük el a népszerű mézeskalácsdiót. Ezt a receptet a családomban már generációk óta használjuk, és mindig tökéletesen kiegészíti az ünnepi összejöveteleinket. Bár az elkészítése kicsit több időt vesz igénybe, jutalma mennyei íz és karácsonyi illat.
Hozzávalók
- 125 g méz
- 50 g cukor
- 50 g vaj
- 250 g liszt
- 1⁄2 Teáskanál szódabikarbóna
- 1 Teáskanál mézeskalácspor
- 1⁄2 Teáskanál őrölt ánizs
- 1⁄2 Teáskanál Kardamom por
- 1 Pinch só
- 1 tojás
- 1 evőkanál kakaópor
- 200 g porcukor
- 3 evőkanál citromlé
Eljárás
A borsos mogyoró receptjéhez forraljuk fel a mézet, a cukrot és a vajat egy serpenyőben. Folyamatosan keverjük, hogy ne égjen meg. Ezután hagyjuk a keveréket kihűlni.
Keverjük össze a lisztet a sütőporral, a fűszerekkel, a sóval és a kakaóporral. Javaslom, hogy keverés előtt szitáljuk át a lisztet, hogy elkerüljük a csomósodást és finomabb állagot kapjunk.
A tojást verjük bele a kihűlt mézes keverékbe, és keverjük jól össze. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a lisztkeveréket, és gyúrjunk mindent sima tésztává.
Formázza a tésztát golyóvá, és hagyja pihenni a hűtőben legalább 30 percig. Így könnyebben kezelhetővé válik a tészta, és a borsszemek szebb formát kapnak.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Formázzon a tésztából kis golyókat, és helyezze őket az előkészített tálcára.
Süssük a borsómogyorót körülbelül 15 percig. Szép barna színűnek kell lennie, de nem túl sötétnek. Ha egy kicsit puhábbnak szeretné, csökkentse a sütési időt néhány perccel.
A máz elkészítéséhez keverjük simára a porcukrot a citromlével. A még meleg borsószemeket egyenként mártsuk a mázba, és hagyjuk megkeményedni. Választhatóan a borsómogyorót csokoládémázzal is bevonhatjuk.