Forrás: Pixabay: Ninszi
Fatörzs kifli
A \Fatörzs kifli\ édes, mogyorós és fahéjas finomság, amit legszívesebben tartósítóban szeretnék eltenni, hogy az egész évben nassolhassam. Állítom, hogy egyszerűen nem lehet betelni vele, mindig van hely az utolsó darabnak is.
Hozzávalók
- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 1 tojás
- 8 dkg porcukor
- 1 Csomag sütőpor
- 1 Csomag vaníliás cukor
- 20 dkg darált mogyoró
- 10 dkg kristálycukor
- 1 kiskanál Fahéj
Eljárás
A lisztet, a vajat, a tojást, a porcukrot, a sütőport és a vaníliás cukrot alaposan dolgozd össze, majd tégy félre a tésztát pihenni legalább 30 percre. Megfigyeléseim szerint ez az a pont, ahol valóban érdemes időt szánni a tésztának, hiszen a pihenés után sokkal könnyebben nyer formát.
A mogyorót daráld le, ha nem előrecsomagolt, darált mogyorót használsz, és keverd össze a kristálycukorral, valamint a fahéjjal. Ez lesz a kifli belsejének az íze, ezért ne spórolj a fahéjjal, hiszen a mogyoró és a fahéj egyszerűen zseniális párosítás.
Nyújtsd ki a tésztát, majd vágd fel kisebb, egyenlő méretű darabokra. A szeletekre halmozd rá a tölteléket, majd tekerd fel őket kifli alakúra. Fontos, hogy ne töltsd túl a kifliket, mert a sütés során a töltelék kifolyhat, és nem lesz szép a végeredmény.
A kész kifliket helyezd a sütőpapírral bélelt tepsire ügyelve arra, hogy ne érjenek össze, mert a sütés során megduzzadnak.
Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd őket kb. 15-20 percig, vagy amíg szép aranybarnák nem lesznek.
Hagyd hűlni a kifliket, mielőtt tálalod, mert így lesz a legropogósabb. Próbálkozz krémsajttal is, mint feltét, ami jól harmonizál a mogyoró ízével.