Forrás: Pixabay: Kapa65
Finom diós piskóta
Kisgyermekként édesanyám gyakran elkészítette ezt a finom diós piskótát. A család imádta, és máig ez az egyik kedvenc süteményem. Az elkészítése egyszerű, a hozzávalók listája pedig rövid, így kezdő háziasszonyok és szakácsok számára is ideális.
Hozzávalók
- 4 tojás
- 4 evőkanál cukor
- 4 evőkanál búzaliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 150 g darált dió
- 1 Csomag vaníliacukor
- csipet só
Eljárás
A tojásokat kettéválasztjuk. Ügyelnünk kell arra, hogy a tojássárgáját teljesen elkülönítsük a fehérjétől. A fehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval. A sárgájához adjuk hozzá a cukrot és a vaníliacukrot, majd krémesre keverjük. Erre a lépésre mindig figyelj, mert a cukor feloldása nélkül a tészta nem lesz jó.
A krémes tojássárgájához adjuk hozzá a darált diót, a lisztet és a sütőport. Óvatosan, de alaposan keverjük össze. Ne hagyd ki ezt a lépést, mert a sütőpor nélkül a tészta nem lesz kellően könnyű és puha. Ezután óvatosan beleforgatjuk a kemény tojáshabot.
Ezen a ponton fontos megjegyezni, hogy óvatosan keverjük a tésztát, hogy a hab ne törjön össze, így garantálva a tészta könnyedségét.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, miközben a tésztát egy közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. Közepes lángon, kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük. Mindig ellenőrizzük a sütés előrehaladását, mert minden sütő más-más idő alatt éri el a kívánt eredményt.
A sült tésztát hagyjuk kihűlni, majd tetszőlegesen szeleteljük. A végén meghintjük porcukorral, és ízlés szerint szolgálhatjuk fel gyümölccsel vagy tejföllel.