Finom, ropogós Diós rácsos
A végeredmény egy finom, ropogós diós rácsos lesz, ami az egész családnak garantáltan tetszik majd.
Hozzávalók
Tészta:
- 300 g liszt
- 150 g vaj
- 1 evőkanál cukor
- csipet só
- 5 evőkanál hideg víz
Töltelék:
- 200 g darált dió
- 200 g porcukor
- 1 evőkanál rum
- 1 Maroknyi mazsola
Eljárás
Kezdjük a tésztával. Egy nagy tálba öntsd bele a lisztet. Adj hozzá vajat, cukrot, sót, majd az egészet morzsold el. Ha jól morzsoltad, kezdd el vizet adni hozzá. Én mindig öt evőkanálnyi hideg vízzel kezdem, majd szükség szerint többet adok hozzá.
Amikor kész van a tészta, tegyél félre egy kisebb részt a tetejére, a többit pedig nyújtsd ki, és helyezd bele a formába. Amikor ezzel megvagy, tegyél rá egy réteg zsírpapírt és kerámia babot (vagy más, sütésre alkalmas nehezéket) a tésztára a vak sütéshez. Ezt a módszert \vak sütés\nek hívják, és segít megőrizni a tészta formáját sütés közben.
Mindezt tedd előmelegített sütőbe, és süsd 180 fokon 15 percig. Ez után vedd ki a papírt és a babot, és süsd még 10 percig. Mindig figyeld a sütőt, mert minden sütő másképp süt. Vigyázz, hogy a tészta széle ne kapjon túl sok színt!
Amíg a tészta sül, kezdj hozzá a töltelékhez. Egy tálba tedd a darált diót, a porcukrot, a rumot és a mazsolát. Keverd össze őket. Ahogy kevered, nézd meg, hogy kell-e még rumot adni hozzá. Szerintem a rum különleges ízt ad a tölteléknek, de ha nem szereted, hagyd ki.
Amikor a tészta kész, öntsd rá a tölteléket, egyenletesen oszlasd el, majd a kiszerelt tészta darabokkal rácsot formálj a tetején.
Az egészet tolj vissza a sütőbe, és süsd még 20-25 percig. Ekkor a tetején lévő rács is megsül, és finom, ropogós lesz.