Forrás: Gingagi from Canva
Focaccia recept
A focaccia egy olasz eredetű, hagyományosan sós ízű, lapos kenyérre emkeztető péksütemény.
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 15 g élesztő
- 21⁄2 dl langyos víz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- ízlés szerint friss vagy szárított fűszerek: petrezselyem, bazsalikom rozmaring stb.
- 3 evőkanál olívaolaj a tészta kenéséhez
- friss zöldségek (például paradicsom, retek paprika)
Eljárás
Keverjük el a langyos vízben, majd adjuk hozzá a cukrot és hagyjuk állni 5-10 percig, amíg habosodik.
Ezután sót és az olívaolajat öntsük hozzá az élesztős keveréket, majd jól gyúrjuk össze tésztát.
Borítsuk le egy konyharuhával, majd helyezzük egy meleg helyre (példul raditor közelébe) 1 órára, hogy megkeljen.
Eközben előmelegítjük a sütőt 220 fokra.
Ha megkelt a tésztánk simítsuk lisztezett felületre, és nyújtsuk ki vékonyan majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe.
A tészta tetejét kenjük meg az olívaolajjal, majd szórjuk meg friss zöldségekkel vagy sajttal.
Süssük előmelegített sütőben 20-25 percig, amíg aranybarnára sül.
Hagyjuk kihűlni egy kicsit, majd szeleteljük fel és tálaljuk.