Forrás: Pixabay: NoName_13
Fordított almás, a család kedvence
Ez az a desszert, amit évek óta folyamatosan készítek. Mindenki imádja a családban és baráti körben egyaránt. Az íze mellett a könnyű elkészíthetősége is nagy előny, valamint az, hogy hozzáadott tartósítószer nélkül, egészséges alapanyagokból készül.
Hozzávalók
- 4 nagy alma
- 1 citrom
- 200 g barna cukor
- 1 teáskanál Fahéj
- 70 g vaj
- 150 g liszt
- 100 g zabpehely
- fél teáskanál só
- 2 evőkanál Méz
Eljárás
Kezdésképpen melegítsd elő a sütőt 190°C-ra. Kerek, mélyebb sütőformát használj, ami lehetővé teszi, hogy az almát megfordítható módon rendezd el. Tipp: kerámia formát használj, mert az egyenletesen és kiválóan süt.
Mosd meg, majd vágd félbe az almákat, és távolítsd el a magházukat. Az almákat cikkekre vágom, de te is apríthatod őket, ha úgy jobban szereted.
Az almákat csepegtessük meg citromlével, majd keverd össze a fahéjjal és 50 g barna cukorral. Tipp: ha extra ízt szeretnél adni, adj hozzá egy kis szegfűszeget is az almához.
Az almákat rendezd el az előkészített formában. Két rétegben szoktam elrendezni őket, hogy mindenhol legyen belőlük.
Egy keverőtálban keverd össze a lisztet a maradék cukorral, zabpehellyel, sóval. Adj hozzá vajat és dolgozd össze a kezeddel, amíg morzsalékos állagot nem kapsz.
Szórd a morzsa keveréket az almákra, ügyelve arra, hogy mindenhová jut belőle. Ha a gyerekek segítenek, ők is élvezni fogják ezt a feladatot.
Végül locsold meg a tetejét a mézzel és süsd aranybarnára körülbelül 35-40 perc alatt. Ha a teteje túl gyorsan barnulna, fedd le alufóliával.
A kész fordított almást hidegen és melegen is tálalható. Melegen, vaníliafagyival különösen finom.