Forrás: FB: #SilverCrest# kenyérsütőgép, receptek, ötletek, tapasztalatok
Foszlós kalács
A foszlós kalács egy finom és egyszerűen elkészíthető sütemény. Jó ízű, jó formájú, és a hozzávalók is könnyen beszerezhetők. Ideális választás a reggelikhez és uzsonnákhoz, na meg persze a vendégségbe érkezőknek is.
Hozzávalók
A tésztához
- 500 g finomliszt
- 2 ks tojás
- 5 g só
- 60 g cukor
- 250 ml tej
- 25 g élesztő
- 70 g vaj
A kenéshez
- 1 ks tojás
Eljárás
Először készítsük elő a hozzávalókat.
A lisztet keverjük össze a sóval és a cukorral egy nagy tálban.
Az élesztőt futtassuk fel a langyos tejben, majd keverjük hozzá a lisztes keverékhez.
Adjuk hozzá a tojást és a vajat, majd dolgozzuk össze a tésztát.
Ha kész a tészta, letakarva pihentessük 1-1,5 óráig.
Ezután gyúrjuk át a tésztát, majd formázzuk meg a kalács formáját.
Hagájuk a kalácsot megkelni (kb. 40 perc).
A megkelt kalácsot kenjük le a felvert tojással.
Előmelegített sütőben süssük meg a kalácsot (180 fok, légkeverés, kb. 30 perc).
A sült kalácsot vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
Tálaljuk és kínáljuk frissen, melegen. Jó étvágyat!