Forrás: facebook:Magyaros házias receptek
Főzelék alaprecept
Próbáld ki ezt a receptet, és garantáltan nem fogsz csalódni! Mindig is a kedvencem volt, mert olyan egyszerű elkészíteni, viszont mégis olyan ízletes.
Hozzávalók
- 400 g bármilyen zöldség (pl. sárgarépa, zeller karalábé)
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál só
- fél liter víz vagy zöldségleves
- tejföl a tálaláshoz
Eljárás
Először is, alaposan mosd meg és hámozd meg a használni kívánt zöldséget, majd vágd apró kockákra. Az én személyes trükköm, hogy mindig a zöldségeket mosom meg és készítem elő elsőként, mert így a vágások közbeni szünetekben könnyedén előkészíthetem a többi hozzávalót.
Melegítsd fel az olajat egy nagy serpenyőben, majd add hozzá a zöldségkockákat. Párold őket a serpenyőben 5-10 percig, vagy amíg azok meg nem puhulnak. Fontos, hogy közepes lángon párold a zöldségeket, mert így nem égnek oda, de mégis gyorsabban főnek meg.
Ezután, a megpuhult zöldségekre szórd rá a lisztet és a pirospaprikát, majd alaposan keverd össze őket. A zöldségek liszttel való bevonása elősegíti, hogy a főzelék sűrűbb és tartalmasabb legyen.
Ezután öntsd fel a zöldséget a vízzel vagy zöldséglevessel, majd hozzáadva a sót, főzd további 20 percig. Ha szeretnéd a főzeléket gazdagabb ízűvé tenni, ajánlom, hogy használj zöldséglevest a víz helyett.
Amikor a zöldségek teljesen megpuhultak és egy sűrű, főzelékszerű állagot kaptál, akkor készen is vagy. Tálald melegen, tejföllel a tetején.