Forrás: Freepik
Francia Mont Blanc gesztenyés torta desszert
Ez a recept a klasszikus francia desszert, a Mont Blanc fényűző csavarja. A vajas, omlós tészta, a gazdag gesztenyepüré és a habos tejszínhab tetején egy igazán lenyűgöző desszert, amely tökéletes a vacsorapartikon való felszolgáláshoz.
Hozzávalók
A tortalaphoz:
- 11⁄2 csészék Teljes kiőrlésű liszt
- 1⁄4 csésze Kristálycukor
- 1⁄2 teáskanál Só
- 9 EL Sótlan vaj, hideg
- 1 Nagy tojássárgája
A gesztenyetöltelékhez:
- 1 csésze Gesztenyekrém (kapható gasztronómiai boltokban)
- 1⁄4 csésze Cukor
- 1⁄2 csésze Sótlan vaj, lágyítva
- 1 teáskanál Tiszta vaníliakivonat
A tejszínhabos tetejéhez:
- 1 csésze Tejszínt
- 2 EL Cukor
- 1⁄2 teáskanál vanília kivonat
Eljárás
Kezdjük a tortaburok elkészítésével. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót. Vágjuk a vajat darabokra, és ujjbegyeinkkel dörzsöljük bele a lisztes keverékbe, amíg a keverék durva zsemlemorzsára nem hasonlít. Ez a technika biztosítja a pelyhes tortahéjat.
Verjük fel a tojássárgáját, és adjuk a lisztes keverékhez. Lazán keverjük össze a hozzávalókat a kezünkkel. Ha a tészta túl száraz, adjunk hozzá egy kis jéghideg vizet. A tésztát nyomkodjuk lapos koronggá, csomagoljuk fóliába, és legalább egy órán át hűtsük a hűtőszekrényben.
Melegítse elő a sütőt 190 °C-ra (375°F). Lisztezett felületen nyújtsuk ki a kihűlt tésztát úgy, hogy egy tortaformába illeszkedjen. Óvatosan béleljük ki a formát a tésztával, és vágjuk le a tésztán túlnyúló részeket. Szúrja meg a tésztát egy villával, és süsse kb. 15-20 percig, vagy amíg aranyszínű nem lesz. Hagyja kihűlni.
A gesztenyetöltelékhez keverje össze a gesztenyekrémet, a cukrot, a vajat és a vaníliát egy konyhai robotgépben. Turmixoljuk simára. A tölteléket egyenletesen oszlassuk el a kihűlt tortalapon.
A tejszínt, a cukrot és a vaníliát addig verjük fel, amíg kemény habbá nem áll össze a feltéthez. A tejszínhabot a gesztenyetöltelékre kanalazzuk vagy pipázzuk.
A további ízlés kedvéért díszítheti a tortát egy kis félretett gesztenyepürével, vagy megszórhatja a tetejét reszelt csokoládéval. Tálalás előtt legalább 2 órán át hagyjuk a tortát a hűtőben hűlni.