Forrás: Pixabay: Hans
Francia Tarte Tatin
Emlékszem, amikor először készítettem Tarte Tatint, mennyire meglepődtem, hogy mennyire egyszerű elkészíteni, mégis mennyire ínycsiklandó végeredményt kapunk. Azóta számtalanszor készítettem már, mindig nagy sikere van a családban és a baráti összejöveteleken.
Hozzávalók
- 6 ks nagyobb édes alma
- 150 g cukor
- 150 g vaj
- 1 csipet só
- 250 g normális tésztaalap
- Vaníliafagylalt vagy tejszínhab a tálaláshoz
Eljárás
Kezdjük azzal, hogy az almáinkat meghámozzuk, félbevágjuk és eltávolítjuk a magházukat. Ezt követően a félbevágott almákat kisebb szeletekre vágjuk. Próbáljuk meg minél vékonyabbra, de azért még tartásban lévő szeletekre vágni, hogy a végeredmény szép legyen és ne pusztuljon szét.
Egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat közepes lángon. Adjuk hozzá a cukrot és egy csipet sót, majd keverjük meg. Főzzük a keveréket, amíg aranybarna karamell nem lesz belőle.
Amikor a karamell megvan, adjuk hozzá az almaszeleteket és keverjük át óvatosan, hogy az almák mindenhonnan érintkezzenek a karamellel. A közepes tűz mellett hagyjuk, hogy az almák megpuhuljanak – ez kb. 15-20 perc. Figyeljünk oda, hogy az almák ne essenek szét!
Amíg az almák puhulnak, előmelegítjük a sütőnket 180 fokra.
Ha az almák megpuhultak, vegyük le a tűzről a serpenyőt, és helyezzük rá a tésztaalapot. Nyomjuk le a tésztát a serpenyő széleinél, hogy az almák teljesen benne legyenek.
Tegyük be a serpenyőt az előmelegített sütőbe és süssük kb. 25-30 percig.
Ha a tészta szép aranybarna, vegyük ki a sütőből a serpenyőt, majd egy nagy tál segítségével fordítsuk ki a tartét – legyünk óvatosak, nagyon forró lesz!