Forrás: Pixabay
Friss és illatos Házi kenyér
Friss, illatos házi kenyér, amely minden étkezést megkoronáz. Az egyszerű összetevői mindig kéznél vannak és nincs is jobb aroma a frissen sült kenyér illatánál. Készítsd el otthon ezt a hagyományos receptet és élvezd a kenyérsütés jutalmát.
Hozzávalók
- 1 kg liszt
- 600 ml langyos víz
- 1 evőkanál só
- 2 evőkanál cukor
- 50 g élesztő
- 2 evőkanál olaj
Eljárás
Az élesztőt futtasd fel a cukros, langyos vízben.
Add hozzá a sót, majd apránként a lisztet is. Keverd jól el az összetevőket.
Ha a tészta kellően összeállt, adj hozzá két evőkanál olajat is.
Dagaszd át a tésztát, amíg rugalmas és sima nem lesz.
Fedd le konyharuhával és hagyd, hogy a tészta a duplájára keljen. Ez körülbelül 2 órát vesz igénybe.
Domborítsd be a tésztát, majd tedd bele a kivajazott, lisztezett formába.
Hagyd ismét kelni még 20-30 percig.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30-35 percig süsd a kenyeret.
Próbálkozz tűpróbával: ha a tű szárazon jön ki a kenyérből, készen van. Ha még nedves, akkor süsd tovább.
Ha a kenyér kész, vedd ki a sütőből és borítsd ki a formából, hagyd kihűlni.