Forrás: Pixabay: monika1607
Fűszeres Kolbászos bableves
Ez a babos kolbászos leves egy igazi tápláló, húsos étel, ami leginkább a hideg, téli napokon esik jól. A kulcs az állandó figyelem és a fűszerezés, így lesz igazán karakteres és ízletes. Legjobban friss, ropogós kenyérrel fogyasztjuk a családban.
Hozzávalók
- 50 dkg bab
- 20 dkg sertéskolbász
- 2 Fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- só, bors ízlés szerint
- 1 csokor Petrezselyem
- 1 csipet köménymag
- 1 Szál babérlevél
Eljárás
Először is a babot tegyük fel főni enyhén sós vízben. Ez általában minimum 2 óra, de fontos, hogy lágy legyen. (Nekem a nagymamám mindig azt mondta, hogy a baba csak akkor jó, ha már magától szétfő a szájban.)
Amíg a bab fő, karikázzuk fel a kolbászt és a hagymát, majd pirítsuk meg egy kis olajon. Vigyázzunk, hogy ne égesse oda magát. (Ebben sok gyakorlat van nekem, így már pontosan tudom, mikor kell levenni a tűzről.)
Adjuk hozzá a pirospaprikát, sót, borsot, babérlevelet és egy kis csipet köményt. A nagymamám mindig azt mondta, a kömény az, ami igazán karaktert ad a levesnek.
Ha a bab már majdnem kész, adjuk hozzá a kolbászos hagymát, és főzzük együtt, amíg teljesen össze nem érnek az ízek. (Tudom, tudom, sokan azt mondják, a babot soha ne főzzük húsban, de én ismerem a szabályokat, és szándékosan szegem meg őket. Szerintem így sokkal finomabb.)
Mielőtt tálaljuk, szórjuk meg friss petrezselyemmel. (Egy kis színt és frissességet ad a levesnek.)