Gazdag Ribizlis Sütemény
A ribizlis sütemény egy könnyű és frissítő édesség, amely tökéletes választás lehet nyári napokra. A friss ribizli az ízét és színét adja ennek a süteménynek, míg a sütőből érkező ropogós tészta ad egy kis textúrát.
Hozzávalók
- 250 g liszt
- 150 g hideg vaj, felkockázva
- 100 g porcukor
- 1 tojássárgája
- 2 evőkanál hideg víz
- 500 g ribizli
- 3 evőkanál vaníliás cukor
- 1 evőkanál citromlé
Eljárás
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Készítsünk elő egy kerek, kb. 26 cm átmérőjű piteformát, kikenve vajjal vagy bélelőpapírral.
A tészta elkészítéséhez keverjük össze a lisztet és a porcukrot egy tálban. Adjuk hozzá a hideg, vajat, és morzsoljuk össze az ujjainkkal, amíg homogén morzsás állagot nem kapunk.
Egy másik tálban keverjük össze a tojássárgáját és a hideg vizet. Adjuk hozzá a lisztes morzsához, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk összeztát. Fontos, hogy gyúrjuk túl sokáig, csak addig, amíg összeáll.
Osszuk két egyenlő részre a tésztát. Nyújtsuk ki az egyiket a tortaforma aljára és oldalára, majd tegyük félre a maradék tésztával együtt.
A ribizliket mosjuk meg, majd csepegtessük le alaposan. Keverjük össze a ribizlit a vaníliás cukorral és a citromlével egy tálban.
Öntsük a ribizlit a tortformába, majd egyenletesen terítsük el.
A maradék tésztát morzsás állagúra gyúrjuk, majd szórjuk a ribizlire egyenletesen.
Tegyük a süteményt a előmelegített sütőbe, és süssük kb. 35-40 percig, amíg a teteje aranybarna és a ribizli megsül.
Hagyjuk kihűlni, majd tálaljuk szeletekre vágva.