Forrás: Pixabay: kaboompics
Gluténmentes sütőtökös brownie
Egy őszi este találkoztam ezzel a rendkívül különleges, gluténmentes, vegán sütőtökös brownie-val. Kíváncsiságom hajtott, hogy kipróbáljam ezt a receptet, és azt kell mondanom, hogy nem csalódtam. Az íze hihetetlen, gazdag csokoládé és a kissé pézsma illatú sütőtök kombinációja. Mindezt anélkül, hogy megterhelné a szervezetet bármilyen állati termékkel vagy gluténnel. Íme a recept.
Hozzávalók
- 1 Közepes méretű sütőtök
- 200 g étcsokoládé
- 3 evőkanál kakaópor
- 200 g nyírfacukor vagy más egészséges édesítőszer
- 100 g mandula vagy dió
- 1 csipet só
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
Eljárás
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Vágd fel a sütőtököt, távolítsd el a magjait és csepegtess rá egy kis olívaolajat. A sütőtök puhulását sütőpapírral bélelt tepsiben süsd a sütőben kb. 30 percig.
A kiválasztott csokoládét olvaszd fel gőz felett. Javaslom, hogy használj minőségi étcsokoládét, a kakaótartalom ne legyen kevesebb, mint 70%, mivel ez adja meg az ételnek az igazán gazdag ízét.
A mandulát vagy a diót daráld le. Ha nincs otthon darálód, aprítóval is simán elkészítheted. Légy óvatos a mandula/dió aprításakor, mert ha túl sokáig pörgeted az aprítót, akkor az olajok kioldódnak és egy kenhető masszát kapsz.
Amikor a sütőtökpuhára sült, vedd ki a sütőből és hagyd hűlni. Amikor már nem forró, kanalazd ki a belsejét és turmixold össze a felolvasztott csokoládéval, a darált dióval/mandulával, a kakaóporral, a sóval és az édesítőszerrel.
A masszát öntsd egy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy brownie formához, majd süsd a 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig.
Mielőtt kivennéd a sütőből, mindig végezz tűpróbát! Ha a tű tiszta, akkor kész a brownie.
Végezetül hagyd az egészet teljesen kihűlni, mielőtt feldarabolnád. Jó étvágyat!