Forrás: from_my_point_of_view for iStockPhotos
Gomba krémes mártás recept
Ezt a receptet még gyerekkoromból ismerem, amikor a nagymamám krémes gombamártást készített, amit mindannyian imádtunk. Azóta az ő receptjét használom titkos fegyverként egy gyors, egyszerű és finom ételhez, amely mindig jól sikerül. Akár tésztával, hússal vagy zöldségekkel tálaljuk, ez a krémes gombamártás mindig nagy sikert arat.
Hozzávalók
- 500 g Friss gomba
- 2 hagyma
- 2 apróra vágott gerezd fokhagyma
- 200 ml Krém
- 50 ml fehérbor
- só és bors ízlés szerint
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 Teáskanál oregánó
- 1 Teáskanál Kakukkfű
Eljárás
A gombakrémes mártás elkészítéséhez először tisztítsa meg a gombát, de ne mossa meg. Ellenkező esetben vizet szívnak magukba, és ez befolyásolja a mártás állagát. Ezután vágjuk vékony szeletekre.
Hámozza meg és aprítsa fel a hagymát és a fokhagymát. Ez megéri a fáradságot, mivel mélyebb ízvilágot adnak a mártásnak.
Most melegítse fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben, és párolja a hagymát és a fokhagymát, amíg áttetszővé válik. Ügyeljünk arra, hogy ne barnuljanak meg túlságosan, különben megkeserednek.
Adja hozzá a felszeletelt gombát, és süsse körülbelül 5-7 percig, amíg enyhén megbarnul, és a víz elpárolog. Ebben a fázisban adjunk hozzá egy csipet sót, mert az segít kivonni a vizet a gombából.
Most öntsük hozzá a fehérbort, és hagyjuk néhány percig csökkenni. A bor finom savasságot és némi mélységet ad a mártásnak.
Ezután adjuk hozzá a tejszínt, az oregánót és a kakukkfüvet, majd alacsony hőfokon 10-15 percig pároljuk.
Végül a gombás-tejszínes mártást enyhén sóval és borssal kell fűszerezni. A sóval óvatosan bánjunk, mert a mártás sótartalma főzés közben megnő.